Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Posted by Tech Kosova on

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër.

“Mint Royal” planifikon të prezantojë një teknologji të parë botërore në Mbretërinë e Bashkuar për të nxjerrë arin nga mbeturinat elektronike.

Më pak se 1/5 e mbetjeve elektronike përfundon duke u ricikluar, tregojnë vlerësimet, transmeton rtv21.tv.

Shefja ekzekutive, Anne Jessopp tha se teknologjia do të ndihmonte për të “bërë një ndikim të vërtetë në një nga sfidat më të mëdha mjedisore në botë”.

“Mint Royal” ka nënshkruar një marrëveshje me startupin kanadez “Excir” për të rimarrë 99% dhe më shumë ar nga bordet e qarkut të pajisjeve.

Ai tha se kimia synon dhe nxjerr në mënyrë selektive metale të çmuara nga bordet e qarkut në sekonda.

Studiuesit kanë vlerësuar se pajisjet elektronike dhe elektrike të hedhura në vitin 2021 do të peshojnë më shumë se 57 milionë ton.

Nëse asgjë nuk bëhet për të luftuar problemin, mbeturinat elektronike do të arrijnë në 74 milionë ton deri në vitin 2030 – pothuajse një dyfishim i tonazhit në një dekadë.

Sean Millard, shefi kryesor i rritjes në “Royal Mint”, shtoi se kimia ishte “revolucionare”.


Share this post← Older Post Newer Post →